Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Centrum för marin kemisk ekologi

Fokusområde för Centrum för marin kemisk ekologi, CeMaCE, är forskning om marin kemisk ekologi, d.v.s. hur naturligt producerade kemiska ämnen (naturprodukter) styr samspelet mellan organismer i marina miljöer. Kemisk kommunikation och kemisk signalering är mycket viktiga processer i marina miljöer och styr födostrategier och födoval, val av partner och habitat, samt inducerar försvar och parning hos en lång rad organismer från bakterier och växtplankton till ryggradslösa djur och fiskar. Med ökad kunskap om naturprodukternas kemiska struktur och verkningsmekanismer (bioaktivitet) ökar vår förståelse för biologiska interaktioner och deras effekter på ekosystem på kort och på lång sikt. Med ökad kunskap om dessa bioaktiva ämnen följer även möjligheten att utveckla tillämpningar i samarbete med företag och samhälle.

Genom CeMaCE vill vi skapa långsiktiga förutsättningar att vidareutveckla forskningsområdet lokalt, regionalt och globalt. Vår ambitionen är också att utveckla CeMaCE till ett kompetenscentrum för andra universitet, näringsliv, myndigheter och allmänhet med en verksamhet som präglas av öppenhet och samverkan.

CeMaCE är en centrumbildning vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet, som inrättades i mars 2012.

Mer information

Mer information om vad som händer inom centret hittar du på CeMaCE engelska sidor.

Kontakta oss

Henrik Pavia, föreståndare
henrik.pavia@marine.gu.se

Gunilla Toth, vice föreståndare
gunilla.toth@marine.gu.se

 

Partners:

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2012-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?